Daniel (Dama dama)
Daniel (Dama dama, ang. Fallow Deer) należy do rzędu parzystokopytnych (Artiodactyla), rodziny jeleniowatych (Cervidae).
Jest zwierzęciem średniej wielkości, nieco mniejszym od jelenia europejskiego. Długość jego ciała wynosi 130-150 cm, wysokość w kłębie 105 cm. Byki (samce) są wyraźnie większe od łań (samic) i ważą od 65 do 80 kg, samice 30-50 kg.
Tułów ma zbudowany masywnie, stosunkowo krótkie i mocne nogi nadają mu, w porównaniu z sarną czy jeleniem, wygląd zwierzęcia krępego i ciężkiego. Umaszczenie daniela charakteryzuje się dużą zmiennością ubarwienia. Normalnie jest czerwonawo-brunatne z białymi plamami ułożonymi w podłużnych rzędach. Zimą zmienia kolor na ciemnopopielate z niewyraźnymi plamami. Wzdłuż grzbietu biegnie ciemna smuga. Ogon jest od góry czarny, od spodu biały. Zmiana sukni (linienie) następuje w maju-czerwcu oraz październiku.
Stosunkowo często spotyka się osobniki będące albinosami, oraz ubarwione nietypowo, całkowicie na czarno. Podobnie jak u innych przedstawicieli jeleniowatych, samiec posiada poroże, które co roku zrzuca, a na jego miejsce wyrasta nowe, większe. Poroże jest bardziej szerokie i łopatowate niż u jelenia szlachetnego. Samica nie posiada poroża. Poroże dojrzałego samca jest w kształcie litery "U". Od czwartego roku życia w części końcowej z coraz szerszą łopatą, z przodu gładką, w tylnej części posiadającą wyrostki zwane sękami. Poroże jest co roku zrzucane w kwietniu lub maju, wzrost kolejnego trwa około 12 tygodni.
W górnym plejstocenie daniele występowały na terenie niemal całej Europy. Ostatnie zlodowacenie zepchnęło je do regionu śródziemnomorskiego. Do Europy Środkowej sprowadzono daniele powtórnie w XVI i XVII wieku, początkowo jako zwierzęta parkowe, a później wyprowadzono je na tereny otwarte.
Liczniejsze populacje danieli występują w zachodniej części Polski, a prawie nie występuje na wschodzie kraju i w górach.
Daniel ma doskonały wzrok, znacznie lepszy niż pozostałe jeleniowate W ciemności widzi jednak słabo. Węch ma również bardzo dobrze rozwinięty, choć słabszy niż u jeleni.
Daniele należą do zwierząt przystosowanych do pobierania mieszanego pokarmu z przewagą traw. Daniel preferuje trawy i roślinność zielną przed pędami drzew i krzewów. Najbardziej lubiane są słodkie trawy z rodzaju Agrostis, Festuca, Holcus i Poa. Chętnie zjadane są pozostające na zimę zielone liście jeżyny i bluszczu. Od wiosny do jesieni duże znaczenie w diecie mają liście i pędy drzew i krzewów. Do najchętniej zjadanych należą dzika jabłoń, jesion, buk, brzoza, grab, kasztanowiec, dąb, dzika grusza, śliwy i wierzby. Od listopada do lutego daniele zgryzają także pędy roślin iglastych. Zjadają także chętnie żołędzie, bukiew, kasztany, jagody, jabłka i inne owoce. Zimą obgryzają też korę drzew, głównie wiązów i drzew iglastych.
Daniel jest zwierzęciem gromadnym. W lecie, w okresie upasania się przed rują, młode byki, łanie i cielęta chodzą razem, a stare byki w odrębnych, małych chmarach. Mocne byki często chodzą samotnie i rzadko pokazują się w bardziej otwartych miejscach. Chmarę byków zawsze prowadzi najmocniejszy. W okresie godowym (bekowiska) byki odszukują chmary łań, odpędzają od nich młode byczki i z łaniami spędzają okres godowy.
Bekowisko (gody) odbywa się po rykowisku jeleni, czyli w miesiącach październik - listopad.
W okresie rui byk zbiera sobie chmarę łań (5-8 sztuk), którą trzyma we władaniu przez okres około 2 tygodni, jeżeli nie zostanie wcześniej odpędzony przez innego byka. W okresie rui byk stadny prawie nic nie je i przez to traci swoją wagę. Krycie łań następuje w tzw. rujowiskach; tj. w wcześniej wykopanych wgłębieniach w ziemi. W tym okresie byk wydaje chrapliwy głos podobny do beczenia. Beczenie to rozpoczyna się już w godzinach południowych.
Łania rodzi w czerwcu lub na początku lipca jedno młode, czasami dwa, a bardzo rzadko trzy, po ciąży trwającej około 230 dni. Cielaki po urodzeniu przebywają wraz z matką i ssą mleko aż do jej następnej rui. Dojrzałość płciową osiągają po 2 latach, żyją do 25 lat.
Okres polowań na byki przypada od 01.10 do 31.01, a na łanie i cielęta 01.10 d0 15.01.
Największą hodowlę daniela (liczącą 2 tysiące sztuk) w Europie ma rolnik z Pławina niedaleko Strzelec Krajeńskich (województwo lubuskie).
Daniele pokazane na tej stronie sfotografowano na wolności.
Dorosły samiec podczas bekowiska.
Samica daniela.
Na górze i na dole poroże daniela w różnych stadiach rozwoju.
Biała samica z czarnym młodym.
Bekowisko danieli coraz częściej wygląda jak rykowisko jeleni.
Silne łopatacze gromadzą wokół siebie harem samic.
Daniel i inne jeleniowate
Rodzina jeleniowatych dzieli się na dwie podrodziny: Capreolinae (do której w Polsce należy łoś i sarna) oraz Cervinae - jeleni właściwych (jeleń szlachetny i daniel).
Jeleń - byk
Sarna - kozioł
Łoś
© Jurek Grzesiak 2008 - Fotograficzny atlas flory i fauny - Daniel